keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Vauvan ruokaa

Tähän asti olen tehnyt lähes kaikki soseet vauvalle itse. Reilu viikko sitten mökillä ollessa poika sai ensimmäistä kertaa valmista purkkiruokaa luumu-, maissi- ja vadelma-, mustikka-, omenasoseen muodossa. Minulta on useamman kerran kysytty miksi teen soseet itse, enkä osta valmiita soseita. Syön itse todella harvoin valmisruokia, niin miksi tarjoaisin niitä lapsellenikaan kun ruoat voi tehdä itse tuoreista raaka-aineista. Omasta mielestäni valmiiden soseiden maku on jotenkin "laimea" verrattuna itse tehtyihin, joissa kasvisten maku on voimakkaampi. Haluan kasvattaa pojasta ennakkoluulottoman ruokailijan, joka ei säikähdä uusia makuja vaan on valmis maistamaan kaikkea. Valmissoseet on kieltämättä käteviä matkoilla, mutta muuten pyrin tekemään ruoat itse. Tässä vaiheessa haluan sanoa, että en todellakaan katso pahalla muita, jotka syöttävät vauvalleen pelkästään purkkiruokia. Ymmärrän sen vaivattomuuden ja helppouden. Kaikki tekevät niin kuin kellekin parhaiten sopii.

Tähän mennessä olen tehnyt seuraavia soseita:
-bataattisose
-porkkanasose
-perunasose
-kukkakaalisose
-kesäkurpitsasose
-parsakaalisose
-luumusose
-päärynäsose
-omenasose
-kana, porkkana, kukkakaalisose
-porsas, peruna, porkkanasose
Ja uusimpana:
-sei, bataatti, kesäkurpitsa, sipulisose

Näiden lisäksi on maisteltu kananmunaa ja avokadoa.
Pojan lemppareita ovat hedelmäsoseet ja kaikki missä on bataattia. Kaurapuuro on myös suurta herkkua. Viimeisen viikon aikana A:n ruokahalu on kasvanut todella paljon ja usein olen annostellut liian vähän ruokaa lautaselle. Pikkuinen on suu auki odottanut lusikkaa suuhun lautasen jo ollessa tyhjä. Pari viikkoa sitten pirpanalle puhkesi ensimmäiset hampaat ja silloin soseet eivät maistuneet ollenkaan. Nyt sitten syödään senkin edestä :)

Teettekö te itse soseita vauvalle vai syötättekö valmiita purkkiruokia?

Tässä vielä eilen tekemäni sei-kasvissoseen ohje, jos joku haluaa kokeilla. Meillä ainakin upposi todella hyvin, kun soseesta tuli makeaa bataatin ansiosta.

Sei-kasvissose


1 pakaste seifile (n 200 g)
2 keskikokoista bataattia
1 sipuli
1 kesäkurpitsa

Ota sei sulamaan hyvissä ajoin. Pese ja kuori kasvikset. Paloittele ne noin 2 cm levyisiksi kuutioiksi. Laita kasvikset kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä noin 5 minuuttia. Paloittele sulanut sei pieniksi kuutioiksi ja lisää kattilaan kasvisten joukkoon. Sekoita ja jatka keittämistä niin kauan, että kasvikset ovat kypsiä.
Kaada suurin osa vedestä pois, mutta jätä kattilan pohjalle noin 2 dl keitinvettä. Sekoita kypsät kasvikset ja sei sauvasekoittimella kattilassa tasaiseksi soseeksi.

Itse annostelen soseen jääpalamuotteihin ja tyhjiin lasisiin lastenruokapurkkeihin ja laitan pakastimeen. Sieltä on helppo sulattaa tarvittava annos.

3 kommenttia:

  1. Jonkin verran valmiita hedelmä- ja marjasoseita (sekä vaihtelun vuoksi välillä vauvajogurtteja- ja rahkoja) olen ostanut. MUTTA teolliset kasvis-lihasoseet jo pelkästään haisee (mun mielestä) usein niin kamalalta – siis ainakin ne, mihin nyt oon muualla törmännyt – että en mä semmoisia söis ite, joten miksi syöttäisin lapsellekaan. :D Soseet, mitä ite oon tehnyt, on tuoksunut hyvältä & niitä on voinut itsekin hyvin maistaa! Mulla ei mitään varsinaisia reseptejä oo, kun oon vaan tehnyt sekoituksia "mitä kaapista sitten löytyykin" -periaatteella.

    Meillä myös on sormiruokailtu alusta alkaen melko paljon; niin hedelmiä, kasviksia kuin lihaa/kalaakin.

    Tyttö on tykännyt paljon soseista, joissa on ollut tomaattia mukana. Sama juttu paprikan kohdalla. :D Kukka- ja parsakaali on myös suosikkilistalla, mutta suurissa määrissä aiheuttaa ilmavaivoja tytölle..
    Hedelmistä herkkua on tällä hetkellä mm. banaani, nektariini ja ananas (tuoreena siis tämäkin tietysti, ettei säilykkeenä)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmissoseet on tosiaan jotenkin kummallisen hajuisia ja makuisia. Mitenköhän ne on tehty?

      Meidän pikkumies ei oikein ymmärrä sormiruokailun ideaa. Ote irtoa todella nopeasti, jos käteen otettu ruoka on kylmää/kosteaa/karheaa tms. Ollaan yritetty kurkkua, vesimelonia, maissinaksuja, keitettyä porkkanaa, päärynää, mutta ei poika halua ottaa niitä edes käteen saati viedä suuhun. Lelut ja kaikki muu kyllä kelpaa maisteltavaksi :)

      Poista
    2. Ai, jännää, ettei ruoat mee suuhun, kun muut menee normaalisti kuitenkin. Ja just jonkun kylmän ymmärtäis, mutta jos tyyliin vain hieman karheat maissinaksutkin on eiei.. :D Noh, ehtiihän hän sitten sormiruokailla myöhemminkin!

      Meiän neiti tykkää nykyään poimia kaikkea pientä, kun pinsettiote alkaa olla aika hyvin kehittynyt. Mm. TalkMURU-muroja sekä esim. pieniä jauhelihan tai kanan palasia napsii nätisti tuosta vaan suuhunsa. Niin ja tietenkin jos vaikka matosta löytyy joku pieni nukkapallo.. :D

      Poista

Kiitos viestistäsi!