lauantai 17. elokuuta 2013

Imetyshuolia ja huonoja öitä

Ehdin jo hetken iloita paremmin nukutuista öistä, mutta tällä viikolla täällä ei ole pahemmin nukuttu. Näyttää siltä, että ollaan menossa vauhdilla takapakkia siitä, mihin unikoulun avulla päästiin. Koko viikko on öisin heräilty parin tunnin välein ja päiväunetkin on pääsääntöisesti olleet vain puolen tunnin mittaisia. Tässä alkaa taas väsymys painaa. Viime yönä pikkumiehellä oli huutokonsertti kolmesta viiteen. Oltiin sitten koko perhe yöllä pari tuntia hereillä. Ei auttanut silittely, syli, tissi, särkylääke, viereenottaminen, soittolelu, äiti eikä isi. Lopulta itki lapsen lisäksi äitikin. Olin fyysisesti ja henkisesti niin väsynyt monetta yötä putkeen kestävään väsytystaisteluun, että en enää saanut pidettyä itseäni kasassa. Onneksi mies otti sitten ohjat käsiinsä, niin sain koota itseni. Lopulta poika rauhoittui, kun otin hänet uudelleen rinnalle.

Yöllisten itkujen aiheuttajana saattavat olla puhkeavat hampaat, eroahdistus tai liikkumaan opettelu. Nukahtamiseen liikkuminen on ainakin vaikuttanut. Ryömimisen lisäksi pikkumies on oppinut nousemaan seisomaan tukea vasten. Viime öisen heräilyn syyksi epäilen kuitenkin eniten äidinmaidonkorviketta. Kyllä. Päädyin eilen antamaan korviketta 10 kuukauden imetyksen jälkeen. Viime aikoina imettäminen on ollut kitinää ja poika on syönyt todella nopeasti. Luulen, että yösyöttöjen vähentyessä maidontulo on vähentynyt, eikä A saa tarpeeksi maitoa rinnasta. Korvike kelpasi hyvin nokkamukista juotettuna. Koko päivän aikana pikkuinen joi ehkä 100 ml korviketta. Eilisilta, viime yö ja tämä päivä ovat kuitenkin olleet niin itkuisia, että luulen korvikkeen laittaneen pienen mahan sekaisin. Vaippa tuli täyteen tavaraa aamuyöstä, mitä ei ole tapahtunut enää muutamaan kuukauteen. En tiedä kuinka yleistä se on, että korvike aiheuttaa vatsavaivoja, mutta en ihan heti uskalla testata uudelleen. Tai sitten täytyy antaa korviketta alkuun todella pieninä annoksina vaikka puuroon sekoitettuna. Onko teidän lapsille tullut vatsavaivoja äidinmaidonkorvikkeesta? Miten imetyksen vähentäminen on muuten onnistunut?

Onneksi sain aamulla nukkua pidempään, kun mies hoiti aamutoimet. Mies sitten vuorostaan otti päiväunet päivällä. Pikkumiehellä koko päivä oli enemmän tai vähemmän itkuinen. Mikään ei tuntunut olevan hyvin, eikä mikään ollut kivaa. Itsestä tuntui todella raskaalta yrittää viihdyttää A:ta koko ajan ja silti toista vaan suretti. Leikittiin, luettiin, laulettiin, syliteltiin, käveltiin, seisottiin ja peuhattiin sängyllä. Iloa kesti korkeintaan 5 minuuttia ja sitten tuli taas itku. Kovasti poika tuntui olevan syliä vailla, kun ryömi syliin useamman kerran tai roikkui lahkeessa lohduttomasti itkien. Miten avuttomaksi sitä voikaan tuntea itsensä, kun oma lapsi itkee eikä osaa auttaa. Nyt täytyy vain toivoa, että tämä yö ja huominen menisivät paremmin. Ainakin ilta vaikutti lupaavammalta. Lähden tästä suihkun kautta nukkumaan, jos saisi nukuttua edes pari tuntia putkeen.

8 kommenttia:

 1. Ei olla korvikkeita kokeiltu, mutta kai se melko yleistä on, että vatsavaivoja voi tulla... Kannattanee siis nyt jättää pois ja katsoa, että paraneeko tilanne. :) Muutenkin ehkä itse luottaisin siihen, että maitoa riittää, jos se on tähänkin asti hyvin riittänyt. Onko teillä muuten tavalliset hapanmaitotuotteet sopinut / oletteko kokeillutkaan vielä?

  Toivottavasti on nyt joku ohimenevä juttu ja pian taas saisitte paremmin nukkua! (Mutta jos jatkuu, niin ehkä korvatulehduskin kannattaisi pois sulkea?)

  .. Ja mitä imettämisen vähentämiseen tulee, niin mä oon saanut yöimetykset oon vähennettyä yhteen, mutta päivällä neiti kyllä viihtyy rinnalla vielä usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä itkut taisi korvikkeesta johtua, koska viime yö meni todella hyvin kolmella lyhyellä heräämisellä. Eli paremmin kuin yleensä. Tänä aamuna noustiin pirteinä ja hyväntuulisina ja tuossa tuo leikkii tyytyväisenä yksin lattialla.
   Hapanmaitotuotteita ei olla vielä kokeiltu, mutta on tarkoitus kyllä pian niitä antaa. Toivottavasti ei ole maitoallergiaa :/ Olen kyllä huomannut, että pojan vatsaa saattaa vähän vääntää jos olen itse juonut paljon maitoa, mutta sekin on kai aika yleistä.
   Ei auta muu kuin toivoa maidon riittävän ja imettää hetki vähän useammin niin ehkä se maidontulo siitä vielä lisääntyisi.

   Poista
 2. Kyllä meilläkin taisi itkut johtua aikoinaan korvikkeesta, sillä ne loppui kuin seinään kun oma maito alkoi vihdoin riittämään. Kokeilin kyllä eir viahtoehtoja. Nyt tuutti 2 oman maidon lisäksi on ollut ok, samoin luomumaito kun tyttö on nyt pian 1-vee ja saa maitoa juoda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut ennen ajatellut, että korvike pistäisi pienten mahat niin sekaisin. Ajattelin jotenkin naiivisti, että ne on tehty nimenomaan hellille vatsoille. Tässä se taas nähdään, että lehmän maito ei ole alunperin tarkoitettu ihmiselle. Täytyy yrittää imettää vielä hetki ja toivoa, että maito riittää.

   Teillä onkin jo iso tyttö siellä. Paljon onnea pian 1-vuotiaalle Vilmalle!

   Poista
 3. Voi että, ikävä kuulla noista öistä! Jos yhtään helpottaa niin täällä sama rumba ja välillä huutelua ihan vartin-puolen tunnin-tunnin välein. Meillähän on korviketta annettu silloin tällöin pienestä lähtien, joten veikkaan ennemmin jotain kehitysvaihetta, nimenomaan toi eroahdistus ja liikkuminen. Ja sit tietty ne kuun asennot! ;) (eli ei voi tietää, joku mystinen vaihe tai sattuma taas...)
  Tsemppiä sinnekin yötaistoihin, toivotaan et tää vaihe ohittuis pikapuoliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovaa huutoa oli meillä ONNEKSI vain se yksi yö. Sitä ennen oli vähän vähemmän huutoa ja nyt pari viime yötä on taas mennyt paremmin, joten A reagoi selvästi korvikkeeseen.
   Toivottavasti teilläkin menisi yöhulinat ohi ja saisitte nukkua pidempiä jaksoja. Nuo yöheräämiset on ihan kamalia ja väsyneenä ei tahdo päivistäkään tulla mitään...

   Poista
 4. Kyllähän se varmasti voi vatsaa kivistää ekalla kerralla. Eli kannattaa totutella nimenomaan pikkuhiljaa esim. puuron seassa. Ja tosiaan tehän saatte aloittaa hapanmaitotuotteetkin eli ei muuta kuin jugut kehiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Raejuustoa ollaan nyt pari päivää maisteltu, enkä ole huomannut siitä mitään reaktioa. Tosin hyvin pieniä annoksia vasta olen antanut.

   Poista

Kiitos viestistäsi!