sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Lapsen pukeminen

Jokainen vanhempi saa varmasti jossain vaiheessa vanhemmuutta osakseen arvostelua ja eriäviä mielipiteitä liittyen lapsen kasvatukseen, pukemiseen tai syömiseen. Me olemme toistaiseksi säästyneet suuremmilta erimielisyyksiltä, mutta joitakin neuvoja olemme kyllä kuulleet. Osaan pitää puoleni (varsinkin kun kyse on lapsesta) ja olen muutaman kerran joutunut sanomaan, että kiitos neuvoista, mutta teemme asiat meidän tavalla. Näitä neuvoja ja mielipiteitä on tullut, mistäs muualtakaan kuin isovanhemmilta. Monien mielipiteiden lisäksi olemme joitakin kertoja saaneet kuulla pukevamme lapselle liian vähän vaatetta päälle. Varsinkin nyt, kun poika on sairastellut enemmän, niin syy on tietenkin vilustuminen, kun niin vähissä vaatteissa on... Tuollaisten kommenttien jälkeen koen itseni huonoksi äidiksi, oli väitteissä perää tai ei. Useimmiten luotan siihen, että me mieheni kanssa tunnemme lapsemme parhaiten ja teemme niin kuin teemme omiin kokemuksiin pohjautuen. En silti voi laittaa muiden arvostelua ja mielipiteitä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, vaikka se olisikin mielenterveyden kannalta paras vaihtoehto. Haluaisinkin nyt kovasti kuulla teiltä lukijoilta mitä te puette lapsillenne päälle talvisin autoon ja ulos. Saan sitten vähän vertailua, että kulkeeko meidän lapsi puolialasti verrattuna muihin lapsiin.

Näin meillä tehdään 1-vuotiaan kanssa. Tänä talvena ilma on pysynyt plussan puolella lähes kokoajan ja autossa laitan lapselle sisävaatteiden päälle vain fleecehaalarin, pipon, lapaset ja kengät. Tästä sitä sanomista lähinnä on tullutkin. Autossa kun pitäisi kuulemma olla toppatakki päällä. Pikkumies on oikea kuumakalle ja olemme huomanneet matkustustyytyväisyyden korreloivan suurelta osin vaatetukseen. Poika kitisee heti, jos joutuu matkustamaan liian lämpimissä tai kiristävissä vaatteissa. Olenkin suosiolla jättänyt ns. ulkovaatteet autossa matkustettaessa pois, jos koko matkan aikana ollaan ulkona vain kotiovelta autolle (n. 10 metriä) ja autolta määränpäähän (yleensä max. 100 m), vaikka matka olisi lyhytkin. Asia on tietenkin eri, jos ilmat tästä kylmenevät. Sitten ei auta muu kuin pukea lapselle toppahaalari myös autoon tai lisätä villahaalari fleecehaalarin alle. Ulkoilemaan lähtiessä olen pukenut pikkumiehelle toppahaalarin, kaulurin, kypärämyssyn, pipon, rukkaset ja kengät.

Kokeilen aina pojan niskan, kädet ja jalat ulkoilun ja autoilun jälkeen. Lämpimiltä tuntuvat. Ensi kerralla taidan kuitenkin pukea sen toppahaalarin autoonkin, niin katsotaan kylpeekö poika hiessä vai onko parempi niin. Itse puen autoon näillä keleillä usein vain collegehupparitakin normi sisävaatteiden päälle, niin tuntuu hassulta laittaa lapselle ulkovaatteet autoon. Mutta kertokaa ihmeessä, miten te puette lapsenne automatkoille.

P.S. Tämä oli tämän blogin 100. postaus :)

8 kommenttia:

 1. Niin tuttu juttu, varsinkin tuo pukeutuminen. Mun äiti jaksaa aina sanoa, että ollaanpa alasti liikenteessä, kun autolla matkustetaan mummulaan kylään. Ja meillä on nyt ollut autossa sisävaatteiden päällä (kun ollaan menty kylää, kauppaan tms.) pipo, takki ja kengät. Ei välttämättä edes hanskoja, kun nyt on ollut plussakelit ja oma poika kanssa on pää ihan hiessä jos vähänkin erehtyy liikaa laittamaan. Mun äiti kutienkin on sitä mieltä, että aina pitäisi olla vaatteita päällä sen verran kun oltaisiin menossa jonnekkin napamantereelle... Mutta kai noi isovanhemmat nyt on tommosia. Mulla on itsellä syys-/kevättakki käytössä ja tänään 3/4-hihaisen paidan kanssa se ei tuntunut yhtään liian vähältä.

  Ja ulos kun mennään niin tuntuu vähän tyhmältä pukea talvihaalari päälle, kun kerta on plussaset sadekelit. Meinasinkin kaivaa vk-haalarin takaisin esille..

  Onnea satasesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Et arvaakaan kuinka helpottavaa oli kuulla, että kaikki muut ei pue lapsilleen täyttä varustusta ulkovaatteita autoon ja me oltaisiin ainoat, jotka pukevat autoon vaatetta vähän kevyemmin. Pitäisi vain osata olla välittämättä muiden arvostelusta ja neuvoista, mutta se on vaikeaa.

   Poista
  2. Totta. Meilläkin oli tossa syksyllä ja loppuvuodesta pari flunssaa ja totta kai sitten sitä syytettiin liian vähissä vaatteissa kulkemista... Flunssapöpöt kuitenkin tarttuu ihan vaikka kaupassa ja tästäkin, kun omalle äidille mainitsin hän sitten kauhuissaan taivasteli ettenkö desinfioi ostoskärryjä niistä kohdista mihin lapsi yllää.. Että hohhoh :DD Ainakin mun äidiltä on kadonnut terve maalaisjärki ihan kokonaan, kun siitä tuli mummu ja se on ihan hysteerinen kaiken kanssa. :D

   Poista
 2. Mä olen myös pähkinyt tuon pikkuruisen miehen pukemisen kanssa.. Meillä on turvakaukalossa sellanen superlämmin makuupussi ja monasti on tajunnut, että tuo äippäpakkauksen kevytvanuhaalarikin on ihan liikaa. Pohjoisen reissussa meillä oli poikasen päällä autossa sellanen karvavuorellinen collegehuppari ja kypärämyssy ja tumput.. ja jalat tuolla makuupussissa... se pussi oli melkein auki, vaan sellasena peittona.

  Jotekin hankala kyllä arvioida toisen vaatetarvetta. Tuollasta nelikuista ei haluaisi palelluttakkaan, mutta ei paistaakkaan.

  Mä luulen, että teillä on ihan sopivasti vaatetta pikkusella miehellä. Kyllähän sen tosiaan pystyy tarkistaan niskasta ja muutenki yleisilmeestä. Nuo isovanhemmat tahtoo olla sellasia tohottajia. Mun vanhemmat on ainakin vanhemmiten tulleet "viluisemmiksi" ja tykkäävät pukee hirveesti vaatetta, enemmän ku sillon kun olin lapsi.. ja sen mukaan sitten varmasti arvioivat, että muutkin tarviisivat. :D

  Seuraava ongelmahan sitten tulee, kun poika rupee touhuileen pihalla enemmän... mitä pukee lapselle, joka juoksee, kiipeilee, heiluu ja riehuu... itseä paleltaa toppiksella, koska meno on huomattavasti rauhallisempaa, mutta muksu senku kitisee kuumuutta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun se selviää kokeilemalla, että kuinka paljon vaatetta lapsi tarvitsee. Lapsetkin on yksilöitä, eikä pukemiseen (niin kuin muuhunkaan lasten hoitoon) ole yhtä kaavaa. Ärsyttää tuossa isovanhempien arvostelussa lähinnä se, että he eivät luota meidän kykyyn arvioida tilannetta vaikka aikuisia ollaan. Myönnän kylllä olevani aika herkkä ihminen ja todella huono ottamaan neuvoja vastaan :D

   Poista
 3. Voit kertoa, et ainakin silloin kun minä opiskelin ei ollut löytynyt tieteellistä näyttöä flunssan ja vilustumisen yhteydestä (en oi kyllä itse tehnyt mitään tieteellistä hakua aiheesta, mut eiköhän asia oo näin edelleen;)). Ne on ne virukset!

  Mut pukeminen on joskus hankalaa. Varsinkin kun ite oon aika vilukissa. Mut kokeilemallahan se tosiaan selviää ja varsinkin pidemmillä automatkoillahan se lämpenee ihan sisäilman tasoiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, siis lapsen pukeminen ;D

   Poista
  2. Näin olen kuullut muualtakin :) Itsekin uskon, että lapset nappaa pöpöjä millon mistäkin kun nuohoavat lattioita ja kulkevat kieli kiinni joka paikassa... Pukemisella ei flunssien kanssa ole paljoakaan tekemistä. Yritä nyt selittää tämä ylihuolehtiville isovanhemmille.

   Poista

Kiitos viestistäsi!