tiistai 23. syyskuuta 2014

Punajuuririsotto

Meillä pyörii arjessa muutamat ruoat, joita teen viikosta toiseen ja ne alkaa tympiä itseänikin. Samoihin ruokiin kyllästyneenä iskee halu kokeilla jotain täysin uutta ja halu hyödyntää kauden kasviksia. Selailin lähikaupan mainosta, jossa kerrottin kilon punajuuripussin maksavan vain 0,99 €. Muistin samalla, että pari viikkoa sitten Hesarin välissä olleessa Valion ruokalehdessä oli ollut punajuuririsoton resepti. Siitä se ajatus sitten lähti. Ei muuta kuin kauppaan hakemaan tarvikkeita ja kokkaamaan. Punajuuririsotto sopii hyvin viikonloppuruoaksi, kun risotot ei sieltä ihan terveellisimmästä päästä ole valkoisen riisin ja suuren suolamäärän takia. Ensi kerralla vaihdan savujuustoruokakerman Aurajuustoruokakermaan tai lisään sekaan Aurajuustomuruja. Muuten maistui meille aikuisille todella hyvin. Pikkumies ei ehkä niin paljoa välittänyt uusista mauista, vaikka maistoikin risottoa useamman lusikallisen.

Alkuperäinen resepti löytyy täältä.

Punajuuririsotto

Valmistusaineet

3 (200 g) punasipulia
300 g punajuuria
3 1/2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 rkl rasvaa
3 1/2 dl risottoriisiä
5 dl juustoruokakermaa
(itse käytin savujuuston makuista)
1 dl omenamehua
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 1/2 rkl valkoviinietikkaa

Tarjoiluun

Juustoraastetta
( tuoretta timjamia ja / tai basilikaa )

Valmistusohje

Hienonna sipulit. Kuori ja raasta punajuuret karkealla terällä joko raastinraudalla tai monitoimikoneessa.

Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa. Pidä liemi kuumana risoton valmistamisen ajan.

Kuumenna rasva isossa kattilassa tai paistokasarissa. Lisää riisi, sipulit ja punajuuriraaste. Kuullota 5 min.

Lisää joukkoon 1 dl kasvislientä ja ruokakerma. Kun neste on imeytynyt riisiin jatka nesteen (kasvisliemi ja mehu) lisäystä pienissä erissä, 1 - 1 1/2 dl kerrallaan, välillä sekoitellen. Anna nesteen imeytyä riisiin ennen uutta lisäystä. Kypsä risotto on kosteaa ja mehevää, mutta riiseissä on vielä purutuntumaa.

Mausta mustapippurilla ja valkoviinietikalla.

Ripota annosten päälle juustoraastetta tai -lastuja. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä.




2 kommenttia:

  1. Täytyypä koittaa tätä. Just eilen mietin, mitä uutta tänä vuonna kokeilisin punajuuresta. Viime syksynä/talvena tein punajuuripastaa, ja sekin oli hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Punajuuripasta kuulostaa myös hyvältä. Mietinkin mitä jäljelle jääneistä puajuurista tekisin. Se onkin vaihtoehto :)

      Poista

Kiitos viestistäsi!